Krzysztof Gawkowski w swoim okręgu wyborczym

Poseł Krzysztof Gawkowski pełni w Sejmie RP ważną funkcję szefa Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Lewica. Mimo wielu angażujących obowiązków, częstego udziału w ogólnopolskioch programach radiowych i telewizyjnych, poseł nie zaniedbuje swych zadań w okręgu wyborczym nr 4, z którego otrzymał mandat poselski. W Bydgoszczy przy ul. Paderewskiego 28/2 funkcjonuje Biuro Poselskie, którym kieruje Ewa Sypniewska.

Poseł K. Gawkowski przebywał w Bydgoszczy pod koniec maja br., gdzie na konferencji prasowej pod siedzibą Urzędu Wojewódzkiego, pytał wojewodę kujawsko-pomorskiego o stan przygotowań do ewentualnej drugiej fali pandemii koronawirusa (gotowość szpitali, zapewnienie respiratorów i środków ochrony). Wówczas posłowi towarzyszyli - przewodniczący RW SLD Piotr Hemmerling i sekretarz RW SLD Zbigniew Welenc.

Gawkowski UW

Wojewoda Mikołaj Bogdanowicz zapowiedział udzielenie odpowiedzi w ciągu kilku dni.

Kolejna wizyta posła Krzysztofa Gawkowskiego w swoim okręgu miała miejsce 5 czerwca br. W jej programie było odniesienie się do pozytywnej odpowiedzi wojewody i zdeklarowanie wszelkiej pomocy ze strony posła, co znalazło wyraz w znamiennych słowach Gawkowskiego w mediach: "Oddaję się do dyspozycji wojewody".

W Bydgoszczy na Rynku poseł nie tylko odpowiadał na pytania dziennikarzy, ale także z udziałem swych asystentów rozdawał bezpłatne maseczki ochronne przechodniom. Zapowiedział, iż Lewica ufunduje ich kilka tysięcy, zachęcając społeczności lokalne do dbania o siebie, bo epidemia koronawirusa wcale się nie skończyła.

Gawkowski bydg maseczki

W spotkaniach na bydgoskim Rynku towarzyszył posłowi sekretarz RW SLD Zbigniew Welenc.

Następnie, z grupą swych asystentów Krzysztof Gawkowski udał się do Inowrocławia. Przechodniom na inowrocławskich ulicach również wręczano bezpłatne maseczki ochronne, co sprawiało niemałe, ale miłe zaskoczenie.

gawkowski maseczki Ino2

Na inowrocławkim Rynku poseł Krzysztof Gawkowski spotkał się z dziennikarzami lokalnych mediów, gdzie z udziałem działacvzy lewicy Michałem Wysockim i Rafałem Wąsowiczem odnosili się do problemów komunikacyjnych w mniejszych miejscowościach (Kolej Plus) oraz przywróceniu np. połączenia Inowrocławia ze Żninem, które funkcjonowało przez lata. Poseł zamierzał zachęcać prezydenta Inowrocławia Ryszarda Brejzę do poparcia ustawy o subwencjach dla samorządów, które pokryłyby do 50 proc. poniesionych strat w podatkach z powodu obostrzeń w warunkach pandemii koronawirusa.

gawkowski Inowr maseczki

Opr. Nina Michalak