Finałowa Konwencja Lewicy w Będzinie - "SerceMamPoLewej"

Serce mam po Lewej - hasło finałowej Konwencji Lewicy.

Całość konwencji do wysłuchania i obejrzenia→TUTAJ

Będzien Konwencja Lewicy zdj nr 3a

Pod takim hasłem na tydzień przed wyborami parlamentarnymi Nowa Lewica zorganizowała krajową konwencję programową w hali widowiskowo-sportowej Będzin Arena. Podczas konwencji głos w specjalnie przygotowanym na tę okazję wideo zabrał były prezydent Aleksander Kwaśniewski, któremu problemy zdrowotne przeszkodziły w fizycznym uczestnictwie w zdarzeniu. Aleksander Kwaśniewski, odnosząc się do zbliżających się wyborów, zachęcał do oddania głosu na Lewicę. W swoim wystąpieniu były prezydent mówił, że Lewica to nie tylko kompetencja jej polityków, ale to czytelny i konsekwentnie wypowiadany program. We władzy będzie można go wdrażać i ludzie powinni taką szansę Lewicy stworzyć. Ponadto powiedział, że Lewica jest gwarantem praw kobiet i świeckiego państwa, jest również gwarantem, że Polska osiągnie zdecydowany postęp w usługach publicznych, w dobrej edukacji, w lepszej ochronie zdrowia, w rozwiązywaniu problemów ludzi niepełnosprawnych i starych. Lewica jest również gwarantem tego, że Polska będzie liczyć się w Europie i będzie działać na rzecz silnej, zjednoczonej Europy, która jest niezbędna w tym zagrożonym świecie XXI wieku.

Na konwencji obecni byli również liderzy listy Lewicy do Sejmu: Włodzimierz Czarzasty, Anna Maria Żukowska, Magdalena Biejat, Adrian Zandberg, Joanna Scheuring-Wielgus oraz Robert Biedroń.

Włodzimierz Czarzasty przedstawił propozycje rozwiązań Lewicy w sferze usług publicznych - w tym ochronie zdrowia, szkolnictwie i transporcie publicznym, a także mieszkalnictwie. W swoim wystawieni współprzewodniczący powiedział, że mieszkanie jest prawem, nie towarem i że  Lewica będzie budować mieszkania do taniego najmu. Włodzimierz Czarzasty oznajmił również, że Lewica chce wprowadzić 35-godzinny tydzień pracy. "Zwracam się do młodego pokolenia. Mówię wam, praca nie jest wszystkim. Macie prawo do życia, do kochania się, do uśmiechu, do pójścia na spacer, do odpoczynku" - skomentował. Podkreślił również, że kobiety mają prawo do decyzji w sprawie własnego ciała i do aborcji. Kobiety muszą być bezpieczne, a bezpieczeństwo kobiet to są: żłobki, przedszkola, możliwość pracy w tym czasie czy zaopiekowanie się ich dziećmi.

Anna Maria Żukowska przypomniała, że w przyszłym roku Polska będzie obchodzić 20. rocznicę wejścia do Unii Europejskiej i że to dzięki Lewicy jesteśmy w Unii. To my wprowadziliśmy Polskę do Unii Europejskiej i te wybory będą o tym, czy chcemy w tej Unii pozostać i obchodzić rocznicę, czy chcemy rozpocząć procedurę wyjścia z niej. Posłanka dodała również, że Lewica oznacza silną Polskę w silnej Europie i w silnej Unii Europejskiej. Żukowska nawiązała także do tematu pracy. Podkreśliła, że Lewica pragnie wdrożyć również sto procent płatnego L4, zlikwidowanie "śmieciowego rynku pracy", wzmocnienie pracy policji, wprowadzenie przepisów antymobbingowych
i antydyskryminacyjnych do kodeksu pracy oraz minimalnej płacy w budżetówce w wysokości 130 proc. płacy minimalnej.

Do głosowania na Nową Lewicę zachęcali również Adrian Zandberg oraz Magdalena Biejat. Zandberg powiedział, że przed nami jest ostatni tydzień tej kampanii i to jest absolutnie najważniejszy tydzień. Teraz setki tysięcy ludzi będzie podejmować decyzję, na kogo ostatecznie zagłosują i że teraz czas postawić kropkę nad ,,i”. Powiedział również, że to czas, aby zamienić parasolki w długopisy. ,, W tych wyborach wybierzcie ludzi, którzy nie zapomną o waszych problemach na dzień po wyborach. Wybierzcie takich ludzi, którzy będą waszym głosem w Parlamencie”. Magdalena Biejat dodała, że właśnie tacy ludzie są w Lewicy.

Joanna Scheuring-Wielgus podkreśliła, że Nowa Lewica ma marzenia o tym, aby każda kobieta czuła się w Polsce bezpiecznie, aby dzieci uczyły się w szkołach rzeczy praktycznych, a nie ideologii, gdzie jak idziemy do lekarza, to oni nam pomagają i dostajemy wszystkie zabiegi medyczne.

Będzin Konwencja Lewicy zdj nr 4a

Na koniec wystąpił współprzewodniczący Nowej Lewicy Robert Biedroń, który podsumował konwencję pod hasłem Serce mam po Lewej. Europarlamentarzysta powiedział, że to dzięki ludziom możemy chwalić się tym, że Lewica dziś nie tylko zajmie bardzo dobre miejsce na tym podium, ale także będzie współrządziła.

[Opr.EM-Ć,AL,wykorzystano materiały Lewicy.org.pl]

Radom, dnia 08 października 2023r.