Bądźmy narodem mądrzejszym od zwyrodnialców z Rosji

W  Radomiu  oblano   czerwoną farbą dwa pomniki stojące na cmentarzu prawosławnym w Radomiu, a upamiętniające kilkunastu   żołnierzy Armii Czerwonej, którzy   zginęli  w Radomiu  i  okolicach  w  styczniowej  ofensywie  w 1945  roku.

W  naszej ocenie jest  to  akt  wandalizmu.  Nie  godzimy  się  na  to,  aby  bieżące  wydarzenia  oraz  nastroje , związane z  wojną   na Ukrainie przenosiły  się w  odwecie    na  cmentarze , niezależnie  od   oceny  historycznej   spoczywających  na  nich  osób, choć  zdajemy  sobie  sprawę, że  wojna  na Ukrainie  na  nowo  rozpala dyskusje  i spory  o  pomniki żołnierzy   radzieckich.

Jako  Lewica  wspieramy   wraz  z  całym  społeczeństwem Radomia oraz   Polski   cały  naród  ukraiński w  ich  heroicznej  walce .

Jednakże  nie  ma  naszej  zgody  na  niszczenie  cmentarzy, pomników  czy  innych  miejsc pamięci.

Niszczenie  i  dewastacja nie  są  metodą na  wspieranie  walczącej  Ukrainy i  jej  obywateli.

Opowiadamy  się  za  cywilizowanymi  metodami  rozstrzygania   wszelkich  sporów  historycznych, dotyczących  miejsc  pamięci. Zdajemy sobie   sprawę ,że  w obecnej  sytuacji  związanej  z  nieuzasadnioną napaścią Rosji  na   Ukrainę  występują  w  całej  Polsce kontrowersje związane w  miejscami  pamięci   żołnierzy  rosyjskich, jednakże w  naszej  opinii  niszczenie  pomników  i  cmentarzy  nie  mieści  się w  naszej  kulturze i  dlatego  jesteśmy  za  tym  , aby  wszelkie  tego  rodzaju  spory  załatwiać  w  sposób  cywilizowany.

Waldemar Kaczmarski

Przewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Radomiu

Radom, dnia 25 marca 2022r.

FaktFaktFakt