Dzień Dziecka - 01 czerwiec 2022r.

Dzień Dziecka w Radomiu z udziałem Młodej Lewicy

Tegoroczny Dzień Dziecka witany był z uśmiechem. Dla najmłodszych radomska Młoda Lewica przygotowała słodkie upominki. Akcja miała miejsce na radomskim deptaku. Przewdniczyli jej Tytus Kacprzak oraz Piotr Strzelec z Młodej Lewicy, których sylwetki prezentujemy na zdjęciu jak poniżej:

Dzień Dziecka w Radomiu - Tytus Kacprzak i Piotr Strzelec

Trochę historii związanej z Dniem Dziecka - najszczęśliwego święta na świecie:

To, że Dzień Dziecka obchodzimy w Polsce niezmiennie 1 czerwca od 1952 roku to zasługa organizacji The International Union for Protection of Childhood (Światowego Związku Ochrony Dzieciństwa). Święto to miało uświadomić wszystkim dorosłym, że prawa najmłodszych powinny być respektowane na całym świecie, a dzieci nie powinny uczestniczyć w wojnach, chodzić głodne ani być krzywdzone. Poznajemy historię Dnia Dziecka, święta, które uszczęśliwia każdego młodego człowieka!

Oficjalna historia Dnia Dziecka sięga lat 50. XX wieku. Co ciekawe, w Chinach święto to zostało ustanowione znacznie wcześniej, bo już w 1926 roku. Chociaż Międzynarodowy Dzień Dziecka obchodzony jest w wielu krajach świata, nie zawsze przypada tego samego dnia. W krajach słowiańskich, takich jak Czechy, Słowacja, Ukraina i – oczywiście – Polska, Dzień Dziecka obchodzony jest 1 czerwca. Dzieci w Turcji świętują 23 kwietnia, jednocześnie z Narodowym Świętem Niepodległości. U naszych zachodnich sąsiadów termin obchodzenia Dnia Dziecka jest kwestią problematyczną, a wynikło ze skomplikowanej historii tego kraju: W RFN dzień ten świętowany był 20 września, zaś w NRD – 1 czerwca. Po zjednoczeniu przyjęto oficjalnie, że Dniem Dziecka w Niemczech jest 20 września, jednak wiele osób i tak świętuje go 1 czerwca. Ze zwyczaju świętowania odstają nieco Francja, Włochy i Japonia. We Francji oraz Włoszech 6 stycznia (a więc w święto Trzech Króli) obchodzi się Dzień Rodziny. Od 1948 roku oficjalnym Dniem Dziecka w Japonii jest 5 maja, jednak tradycja w tym kraju jest bardzo silna – nieoficjalnie 5 maja Japończycy świętują Dzień Chłopca, z kolei 3 marca Dzień Dziewczynki.

Zapoczątkowana w latach 50. XX wieku historia Dnia Dziecka oraz idea jego powstania warta jest ciągłego przypominania, a dzieci – nie tylko od święta – powinny być traktowane z szacunkiem i miłością. Dzień Dziecka w 2022 roku przypada w środę, jest to tym bardziej znakomita okazja do spędzenia czasu z całą rodziną oraz do obdarowania swoich pociech prezentami,